Küldetésünk

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Úttörténeti Múzeuma egyedülálló, országos hatáskörrel rendelkező muzeális intézmény. Az utak az emberiség történetében mindig is alapvető szerepet játszottak. Oly mértékben hozzátartoznak civilizációnkhoz, hogy tudatosan szinte soha nem jutnak az eszünkbe. Az utaknak alapvető és hangsúlyos szerepe van a modern nyugati civilizáció fejlődésében, hiszen a gazdasági szempontok mellett szellemileg is összekötöttek népeket, országokat.

Az utak mentén a felek ugyanis árut és kultúrát is cseréltek egymással egy-egy találkozás alkalmával, melyek aztán későbbi életükre is kihathattak. Többek között a hasonló jellegű ismeretátadás jegyében érdemes és egyben izgalmas dolog is megismerkedni az utak – s ezen belül az utak építésének – történetével.

 

Gyűjteményünk segítségével a hozzánk érkező látogatók betekintést nyerhetnek a nemcsak a közutak és az úthálózat fejlődésébe, de olyan hozzájuk kapcsolódó más szakterületekbe is, mint például a hídépítés. Állandó kiállításunk végigvezeti az érdeklődőt az elmúlt évezredek történelmi csomópontjain és átalakulásain a római kor útépítésétől kezdve napjaink gyorsforgalmi úthálózatáig. A kronologikus elv mellett az aktuális korok kihívásai, egyedi műszaki megoldásai és neves alkotóinak bemutatása szintén prioritást élveznek. Nem lehet teljes az imént tett felsorolás folyamatosan gyarapodó gépparkunk említése nélkül, amely magába foglalja Közép-Európa legnagyobb úthengergyűjteményét is.

Elsődleges feladatunknak tekintjük az utakkal és az útépítéssel kapcsolatos ismeretek bővítését és átadását, beleértve a szabályos közlekedésre nevelést (KRESZ), az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások tartását kicsiknek és nagyoknak, valamint a tudományos kutatást. Ez utóbbi szellemében a közutas szakmával mélyebben foglalkozni kívánók betekinthetnek és használhatják a több mint tizennégyezer kötetet számláló szakkönyvtárunkat, illetve irattárunkat.

 

Munkatársaink folyamatosan képzik magukat és kapcsolatot tartanak fenn a regionális és országos gyűjtőkörű múzeumokkal ismeretátadás és tapasztalatcsere céljából, ezzel is növelve szolgáltatásaink hatékonyságát, gyűjteményünk értékét.

Középtávú terveink arra a célkitűzésünkre épülnek, hogy a város és a Dél-Alföld jelentős múzeumi, kulturális, és szabadidős központjává váljunk.

KISKŐRÖSI ÚTTÖRTÉNETI MÚZEUM

6000 Kiskőrös, Dózsa György út 38.

+36 78 511 935

uttortenetimuzeum@kozut.hu

ÍRJ NEKÜNK!