A Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum szakkönyvtára

A múzeum 1975-ös megnyitását követően az épületben helyet kapott egy kis könyvtár is, amely évről évre bővült. Eleinte ideiglenes áthelyezésekkel igyekeztünk megfelelő helyet találni a gyarapodó anyagnak, majd 2003-ban az irattár épületének felújítását követően a könyvtár végleges helyére költözhetett. Könyvtárunk zárt típusú szakkönyvtár, melynek elsődleges feladata a kutatók, egyetemi hallgatók és egyéb szakmabeli érdeklődők igényeinek kielégítése.

 

Hivatásunknak tekintjük, hogy az érdeklődőknek felkutassuk és eljuttassuk az érintett tudományterület ismeretanyagát. A teljesség igényével igyekszünk beszerezni minden anyagot, amely fő gyűjtőkörünket, illetve annak határtudományait érinti, így a közúti közlekedéssel, a híd- és útépítéssel, a mélyépítéssel kapcsolatos külföldi és belföldi szakirodalmat.

 

Főleg ajándékozás és vásárlás útján bővítjük az állományt, mely között tudhatunk néhány érdekesebb könyvritkaságot is, mint például Széchenyi István „Javaslat a magyar közlekedési ügy rendezésérül” c. eredeti 1848-as kiadású munkáját. Ma az állomány közel 15.000 kötetből áll, főként könyvekből, de időszaki kiadványok, kutatásjelentések, szabványok és egyéb dokumentumok is megtalálhatók nálunk.


Fő feladatunknak tekintjük az állományunk teljes feltárását a TextLib könyvtári rendszerben, illetve a más könyvtárakkal való kölcsönös kapcsolattartást, amely biztosítja intézményeink között a dokumentum- és információcserét. Ugyanakkor célul tűztük ki a legrelevánsabb, legkeresettebb anyagaink digitalizálását is, amely elősegítheti kutatóink számára a gyorsabb és kényelmesebb hozzáférést a keresett anyagokhoz.

 

KISKŐRÖSI ÚTTÖRTÉNETI MÚZEUM

6000 Kiskőrös, Dózsa György út 38.

+36 78 511 935

uttortenetimuzeum@kozut.hu

ÍRJ NEKÜNK!