Nyári táborok a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumban

Az EFOP-3.3.2-16-2016-00156 „Közutazzunk!” azonosítójú pályázatban vállalt foglalkozássorozatok része a kétszer három turnus nyári tábor, melyet 2018-ban és 2019-ben valósítottunk meg. A táborok során az általános iskolás gyermekek megismerkedtek az útépítés történetével, eszközeivel és a különböző korok útépítési technikáival.

A táborozókat csapatokra osztottuk, és egész héten csoportos feladatokat, vetélkedőket szerveztünk nekik. Újrahasznosított anyagokból jármű maketteket építettek, beöltözhettek a különböző korok jelmezeibe, hogy így építsenek utat. Az Útinform feladatai sem maradhattak ki: vetélkedőt szerveztünk a múlt és a jelen kommunikációs módszereivel. Az útépítésben a labor fontossága is vitathatatlan, ezért ilyen foglalkozást is tartottunk. Látványos kisérleteken keresztül mutattuk be az aszfaltgyártás boszorkánykonyháját.

Az alapos ismeretszerzés mellett szabad játékra is maradt idő. A KRESZ park folyamatosan a gyerekek rendelkezésére állt, de a strandolás és a kirándulás sem maradhatott el.
Miután véget értek a múzeum saját táborai, két újabb turnus következett. Ezúttal Közúti- Vasúti modellező tábornak adott helyet az Úttörténeti Múzeum. A tábor vezetője, Lehr Péter elmondta, hogy olyan terepasztalokat szeretne létrehozni segítőivel, melyek kiállják a gyermekkezek próbáját. Úgy érzi, hogy a kiállításokon látható kordonnal elzárt terepasztalok lényegüket vesztik. A táborban a gyerekekkel együtt készítik el a hatalmas terepasztalt, amivel majd kiállításokra is együtt mennek. Ősztől szakkört is indít a múzeumban, hogy a munka folytatódhasson tovább. A fő vonal továbbra is a vasúti modellezés marad, de ha már a múzeum ad otthont a foglalkozásoknak, a Magyar Közút munkája is bemutatásra kerül majd a terepasztal mini világában.