Szabadtéri gyűjtemény

Szabadtéri kiállításunkon az útépítés gépei, eszközei, ill. híd skanzenünk található.

A gyűjteményünk jelentős csoportját képezik hídjaink, melyekre méltán vagyunk büszkék, hiszen olyan híres darabok találhatók meg nálunk, mint budapesti régi Margit híd egy darabja, vagy az esztergomi Mária-Valéria híd egy része, amelyen a látogató át is sétálhat. Szintén udvarunkon kapott helyet a Szabadszállási alumínium híd, mely az ország első, Európa második, a világ ötödik alumínium hídja.

Közvetlenül a Múzeumba a „Herbert-rendszerű” hídon át juthatnak be.

A közel másfél hektáros fás-ligetes szabad területen igazi kikapcsolódást jelent a gépkiállítás, mely egyben „élményparkká” is válik, amikor gyerekcsoportok birtokba veszik az úthengereket, és felmásznak rájuk, „kipróbálják” azokat.

Itt található Közép-Európa legtekintélyesebb hengergyűjteménye, melyek közül több működőképes. Található még Balassagyarmaton és Szegeden is.

Megtekinthető Józsi, a „Robog az úthenger” c. nagy sikerű tévéfilm főszereplőjének 1949-ben készült úthengere, melyet 2010-ben teljes körűen újított fel a MÁV Nosztalgia Kft. Ez az egyetlen működőképes gőzhenger Magyarországon. Az új, interaktív kiállításunk kiemelt darabja, melyet minden hónap első szombatján beüzemelünk és bárki ingyen megtekintheti. Más alkalommal előre egyeztetett időpontban, ellenszolgáltatás fejében „robog az úthenger”. Külön hely illeti a téli hó eltakarításához, útfenntartásához kapcsolódó gépeket, köztük a legrégebbit, a „Péter” hómarót, melyet legelsőnek állítottak munkába Magyarországon.

Megcsodálhatják a látogatók az aszfaltozó gépeink kis gyűjteményét, melyeknek szintén egy külön udvarrészt rendeztünk be. De külön csoportba gyűjtöttük az útmérésekhez, földmunkákhoz és bitumenes fenntartási munkákhoz való gépeket is.

A Mária-Valéria híd alatt láthatóak az útminták, melyek a római kortól napjainkig mutatják be az útépítés fejlődési szakaszait.

Ugyancsak itt kipróbálható a négyszögletű úthenger.