A Közúti Szakgyűjtemény belső állandó kiállítása

Állandó kiállításunk az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól napjainkig.

A látogatók megismerkedhetnek az ókori római utak szerkezetével. Egy látványos makett segítségével kézzelfoghatóvá válik az ókori útépítés, és a használati eszközök, műszerek, melyekből egy-egy darab látható, sőt, ki is próbálható a kiállításon.

A hazai úthálózat fejlődését Széchenyi 1848-ban „A közlekedési ügy rendezésirül” írt munkáján keresztül mutatja be kiállításunk, a látogató elé tárva a korszak legjelentősebb rendelkezéseit és eszközeit. Látható a Lánchíd makettje és egy láncszem az eredeti hídból.

Megtekinthető Clark Ádám skót mérnök irodája, aki a Lánchíd építésének vezetője volt.

Elidőzhet a vendég a korhűen berendezett útmesteri irodában is, ahol az alapító – Lévárdy Imre – személyes irodai használati tárgyai között fellelhetőek még, más eszközökből átalakított tárgyak is.

Megismerkedhetnek a látogatók a XIX századvég útkaparójával, aki „felszerszámozott” biciklijével hűen példázza az utak munkását. Az útkaparóházban láthatjuk, hogy mely szerszámokat, eszközöket használta az utak karbantartásához.

Bemutatjuk látogatóinknak a „makadám” utak szerkezetét is, mely egészen a ’70-es évekig szolgálták az utazókat.

Maketten lesz látható a kerék fejlődésének története kezdetektől napjainkig.

Láthatnak különböző aszfalt mintákat, hogy könnyebb legyen elképzelni a mai utak szerkezetét, ill. különböző eszközöket, ma is használatban lévő műszereket.

 
Több kisgépünk is megjelenik a kiállításban: IZS oldalkocsis- és Csepel Danuvia motorkerékpár, Agrosztroj kistraktor, UNIMOG hómaró.

A jelenkort szemléltetik a különböző autópálya- és híd makettek, vadátjáró felüljárók és a segélyhívó telefonok, zajárnyékoló rendszerek, láthatósági eszközök. A kiállításba belépni csak egy felújított díjszedő kapun keresztül lehetséges.

A közeljövő útépítési elképzeléseit hálózatfejlesztési térképek mutatják be.

Vendégeink nagy kedvence az óriási ÚTINFORM térkép a hozzá tartozó Commodore 64-es számítógép, mely az esetleges útépítéseket, akadályokat és baleseteket jelezte.

A kiállítás számos interaktív elemet tartalmaz főként a kisebb korosztály számára, pl. úthenger-összerakó játék, „sajtdeszka”, robotkar, ill. „tükrös” játék. Emellett a számítógépek segítségével bővebb információkhoz lehet jutni a kiállítás tartalmára vonatkozólag.

Az állandó gyűjteményünknek kihelyezett kiállításai találhatóak: Balassagyarmaton, a felvidéki Vágsellyén és Ópusztaszeren.

Az Ópusztaszeren található útkaparóház az első alföldi kövesút mellett épített ikerházak hasonmása. Az ikerház egyik fele egy korhű enteriőrt mutat be, a másik felében egy úttörténeti kiállítás látható.